100 g smör, smält
0,75 msk torrjäst
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
0,5 msk vaniljsocker
4 st ägg
1 st citron, rivet skal
1 st apelsin, rivet skal
1. Smält smöret.
2. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
3. Tillsätt smöret som bör vara ca 50°, ägg och citrusskal.
Blanda samman till en deg. Jäs ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 1/2 liters sockerkaksform.
6. Ta upp och arbeta samman degen. Lägg den i bakformen. Ställ den vid spisen att jäsa ca 40 minuter.
7. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk ugnstemperaturen till 175° och grädda ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan stelnat.
Kakan är hållbar och kan göras flera dagar i förväg och förvaras insvept i folie eller plast i kylskåpet.
Servera denna panetone skivad som efterätt med grädde och färska bär.
källa: Allt om mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar