Colomba Pasquale




Colomba Pasquale är en duvformad påskkaka från Lombardiet som påminner om Panettone.
Kakans form sägs härstamma från en sägen om langobardernas kung, Alboino, som efter en lång belägring precis skulle inta staden Pavia. Han krävde att få 12 vackra jungfrur till sin disposition. En av dessa flickor bakade då en Colomba som hon gav Alboino och han blev då så förtjust i smaken att han lät flickan gå. Men som alltid så finns det många olika versioner av allt och Colomba Pasquale är inget undantag. Kakans historia går tillbaks till omkring 572 e.Kr. och symboliserar precis som duvan - fred. I början av 1900-talet blev den kommersialiserad av företaget Motta, i samband med att fabriken producerade sina första påskduvor för den italienska marknaden. Sedan dess har Colomba Pasquale varit en officiell påskkaka i hela Italien. Den säljs med slogan: kakan som för våren med sig!

Ingredienser; första delblandningen
175 g jäst
125 g socker
ca 5 ägg gulor (100 g)
190 g vatten
135 g smör, rumstempererat
500 g vetemjöl

1. Blöt jästen med lite ljummet vatten och tillsätt sockret och hälften av ägg gulorna och blanda noggrant dessa ingredienser.
2. Tillsätt därefter mjöl och fortsätt att blanda degen samman tills den får en fast konsistens.
3. Tillsätt därefter resten av ägg gulorna.
4. Knåda samman degen tills den blir elastisk och så den inte fastnar på händerna.
5. Arbeta sedan in smöret i degen.
6. Jäs degen i 12 timmar eller tills den blivit tredubbelt så stor.


Ingredienser; andra delblandningen
125 g socker
10 g honung
50 g vatten
ca 5 ägg gulor (100 g)
250 g vetemjöl (typ 00)
8 g salt
125 g smält smör
250 g kanderad frukt (främst ren citrus- pomeranskal eller liknande)
1 nypa vaniljsocker

7. Ta den första delblandningen, som nu växt till det tredubbla och lägg i en stor bakform.
8. Tillsätt socker, honung, vatten och hälften av ägg gulorna låt den rulla utan knådning i några få minuter.
9. Tillsätt härefter mjölet och knåda det hela grundligt samman till, en fast deg som inte fastnar. 10. Knåda in resten av ägg gulorna tills du återigen har en elastisk deg.
11. Tillsätt salt, vaniljsockret, ljummet smält smör och de kandiderande frukterna och knåda in detta i degen.
12. Dela degen i 4 lika stora delar placera dem i formen med vingarna först - se bild nedan
13. Låt jäsa i ca 45 - 60 minuter.

Garnering:
30 g Mandlar
225 g socker
Äggvita
14. Lägg mandlarna på kakan
15. Vispa äggvitorna till hårt skum.
16. Rör försiktigt ned sockret och bred marängsmeten över kakan
17. Baka kakan i 190° - 200° i en för uppvärmd ugn (använd inte varmluft) i ca 1 timme. Kolla med en digital stektermometer att brödets innertemperatur är minst 97 grader!


Njuta av kakan på italienskt vis med tillsammans med ett glas dessert vin som moscato, vin santo eller kanske ett glas god rom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar