Panettone med vaniljsmak


800 g vetemjöl
15 g jäst
150 g smör
2 ägg
4 äggvitor
400 g socker
80 g torkad söt frukt i små bitar
50 g russin
25 g vaniljsocker
1 liten knipa salt
6 dl mjölk

Dag 1
1. Blöt jästen i en gryta med ljummen mjölk och tillsätt en fjärdedel av mjölet.
2. Blanda till en deg och forma den som en boll, täck över den man en kökshandduk och ställ den för jäsning på ett rumstemperarat och torrt ställe till dagen efter.

Dag 2 - Starta baka på morgonen eftersom degen sammanlagt ska ha jäst i 8 timmar under dagen

3. Ta den jästa degen och kavla ut den noggrant tillsammans med ytterligare 100 g mjöl och några få droppar ljummet vatten.

4. Täck över degen igen och låt den efterjäsa varmt i två timmar.

5. När degen har efterjäst rullas den samman med ytterligare 100 g mjöl och ljummet vatten tills degen bliver mjuk och elastisk.

6. Låt den efter jäsa ännu en gång i tre timmar.

7. Under tiden så ska russinen blötläggas i varmt vatten i minst 20 minuter.

8. När de har torkat ska de hackas och vändas i mjöl.

9. Strax innan degen är klar smält smör i en kastrull på svag värme . Det resterande smöret ska användas till att smörja bakplåten med.

10. Smält socker och salt i lite vatten över svag värme.

11. När sockret har smält tager man av kastrullen och tillsätter äggen och äggvitorna och blanda ihop alltsammans.

12 Smörj en rund bakform, helst ska formen vara rund, hög och smal då den klassiska formen av en panettone liknar en hög kupol. Som form kan en liten gryta eller stor tillbringare av härdat glas också användas

13. Ta degen och knåda den med resten av mjölken, häll långsamt ner det smälta smör och socker massan. Knåda länge och ihärdigt för att till sist tillsätta russin och den torkade frukten.

14. Häll degen på bakformen och täck över den och låten den jäsa ytterligare en gång i tre timmar.

15. Värm upp ugnen på 180 grader och sätt kakan mitt i ugnen.

16. Låt den grädda i 45 minuter eller tills den har fått en fin brun färg.

17 Låt kakan kylas av upp och ner så att inte russinen och den torkade frukten hamnar i botten.

18. När kakan är kall kan man strö lite florsocker på toppen. Den hembakta panettone är nu klar till servering!

Vi föreslår att man dricker ett sött och moussernade vin eller champagne tillsammans med sin panettone eller serverar den med kaffe eller varm choklad till.

1 kommentar:

  1. Mycket bra recept. Har dock en synpunkt, skall det verkligen bara vara 800 gram mjöl. Varje gång jag försökt så har jag åtminstone behövt tusen gram för att det skall bli bra.

    SvaraRadera